Відкриття ринку землі - новий етап в земельних відносинах!

З 1 липня 2021 року набрав чинності Закон України від 31 березня 2020 року № 552-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення". Документ скасував дію мораторію на продаж земель сількогосподарського призначення та дав старт земельній реформі в Україні.

Команда профільних фахівців Курс-Агро детально проаналізувала документ та виділила найактуальніші моменти важливих земельних змін в Україні. 

Земельна реформа передбачає два етапи, що триватимуть впродовж наступних трьох років:

- з 1 липня 2021 р. землю можна продавати виключно фізичним особам-громадянам України. Максимальний розмір ділянки - 100 га на людину

- з 1 січня 2024 р. можливість купувати землю отримають також юридичні особи, які створені і зареестровані за законодавством України і засновниками яких є лише громадяни України. Максимальний розмір ділянки  - до 10 тис. гектарів

На сьогоднішній день в ухваленому законі прямо не регулюється питання процедури купівлі-продажу землі. Але він містить  істотні нововведення - це:

- нотаріальне посвідчення договору про купівлю-продаж з внесенням даних про нового власника в кадастр;

- покупець буде перевірятися на предмет можливості придбання ним землі в певних розмірах;

- купівля буде можлива тільки в безготівковій формі. Для цього покупцеві потрібно відкрити рахунок у банку;

- джерела походження коштів для купівлі землі мають бути  підтверджені відповідними документальнами.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки офіційно посвідчується у нотаріуса. Для підписання договору необхідний такий пакет документів:

1.  Довідка, яка посвідчує цільове призначення земельної ділянки — для ведення особистого селянського господарства. У деяких районах України паї мають таке призначення, тобто теоретично їх можна купувати та продавати, але нотаріуси для уникнення спірних випадків додають до переліку документів таку довідку.

2.  Оригінал витягу з Державного земельного кадастру.

3.  Експертна оцінка земельної ділянки, яка замовляється у відповідній організації.

4.  Правовстановлюючий документ на земельну ділянку.   

5.  Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.  

6.  Документи сторін. Для фізичної особи це паспорт та ІПН.

Як правило, вартість земельної ділянки визначається, виходячи з її грошової оцінки та договірною вартістю, яка була утворена в результаті переговорів між сторонами.

Переважне право викупу земельної ділянки закон надає орендарю. Так, за 2 місяці до запланованої дати угоди з купівлі-продажу землевласник має зареєструвати намір щодо продажу земельної ділянки у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно та подати відповідну заяву нотаріусу разом із проектом договору. Далі, нотаріус повідомляє суб’єкта переважного права про те, що земля буде продаватися.  

Що стосується земель, які перебувають в оренді: зміна власника земельної ділянки не є підставою для припинення права оренди і внесення змін до договору щодо зазначення нового розпорядника землі не вимагається і здійснюється лише за згодою сторін договору.